The Poe Toaster and the Burning House

Jan 19, 2009   //   by Martijn   //   Editorials  //  1 Comment

Het is vroeg in de ochtend op 19 januari. Op een begraafplaats in Baltimore loopt een man. Hij stopt bij een graf, legt drie rozen neer en brengt een toast uit met cognac. Zo doet hij het al zestig jaar. Niemand weet wie hij is, maar ze noemen hem de “Poe Toaster”.
Het graf dat hij bezoekt is van de dichter Edgar Allen Poe, die geboren is op 19 januari 1809. Vandaag precies 200 jaar geleden.

In 1809 kreeg de VS ook een nieuwe president, James Madison. Ook hij moest het opnemen tegen een Clinton, die hij daarna een baan aanbood in zijn regering. Als president moest Madison zijn land verdedigen tegen een agressieve vijand. De Engelsen vielen binnen en staken het presidentiele huis in brand. Het werd herbouwd en voor het eerst wit geschilderd.

Morgen is het 20 januari 2009 en krijgt het “Witte” Huis haar eerste zwarte bewoners, Barack Hussein Obama en zijn familie. Op een dag als vandaag vraag ik me daarom af wat president James Madison, als zoon van een slavenhouder, hiervan gevonden zou hebben. Gelukkig zijn we nu 40 presidenten verder en wordt het de hoogste tijd voor wat “change”.

De overwinning van Obama zou voor Edgar Allen Poe geen verrassing geweest zijn, want hij begreep de kracht van de verbeelding: “The nose of a mob is its imagination. By this, at any time, it can be quietly led.”

Laten we hopen dat Barack Obama nog lang tot onze verbeelding zal spreken.

1 Comment

  • YES, we can! :P