Out of Sight, Out of Mind

Jun 5, 2009   //   by Martijn   //   Editorials  //  2 Comments

Twintig jaar geleden zag de wereld er anders uit. De fabeltjeskrant was nog op TV, Miss Universe was Nederlands en de muur verdeelde Berlijn nog in tweeën. Maar sommige dingen veranderen nooit. De wereld economie probeerde zich te herstellen van een grote beurscrash, er was een succesvolle Batman film in de bios en China onderdrukte met geweld een grootschalig protest.

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat een ongewapende student (zie: Tank Man) een stoet tanks tegenhield vlakbij het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Dit deed hij in protest tegen het bloedige optreden van de regering de dagen ervoor.

Je zou denken dat deze dappere daad een grote inspiratie is voor de Chinese jeugd, maar de kans is groot dat ze er niets vanaf weten. De gruwelijke daden van 1989 zijn door de Chinese regering uit de geschiedenisboeken geschrapt. De media mogen er nooit over praten. Google is zo ongeveer gedwongen om deze pagina’s niet te negeren en Wikipedia is voor een lange tijd volledig geblokkeerd geweest.
De enige manier waarop Chinese kinderen over het bloedbad kunnen leren is van mensen die het willen riskeren om over het verboden onderwerp te praten.

Afgelopen april werd de internet-censuur in het Chinese vaste land eindelijk wat verzwakt, maar dat betekend nog niet dat er openlijk over gepraat zal worden.

2 Comments

  • Ik ben wel benieuwd of we nog eens achter de echte naam van Tank Man komen…

  • Volgens sommige “Urban Myths” in China is hij nooit door de geheime politie gepakt en door een ondergrondse beweging in veiligheid gebracht. Dus jah misschien leeft ie nog… :|