The Longest Day

Jun 6, 2009   //   by Martijn   //   Editorials  //  1 Comment

Het zou me niet verbazen als er vandaag mensen met pensioen gaan. Nu is dat op de meeste dagen niet speciaals voor de meesten onder ons. Maar de mensen die vandaag met pensioen kunnen gaan zijn op een speciale dag geboren: D-Day

Op 6 juni 1944 verloren 10.000 dappere jongens het leven op de stranden van Normandië. 160.000 soldaten probeerden voet aan wal te zetten verdeeld over 80 km strand. Ze werden ondersteund door bijna 200.000 mensen aan boord van marine schepen. Daarnaast werden er honderden Amerikaanse parachutisten gedropt.

Van de 380.000 Duitse soldaten werden er slechts 4 tot 9 duizend gedood, verwond of gevangen. De rest trok zich terug om her te groeperen en vanaf dat moment hadden de geallieerden een startpunt voor hun invasie.

Jaren geleden was ik in Normandië en heb ik een een begraafplaats bezocht bij Omaha Beach. Duizenden witte kruisjes met af en toe een davidsster staan perfect uitgelijnd.
Ze zijn nog even schoon en stralend wit als de dag dat ze geplaatst zijn en het gras wordt mooi bijgehouden. Het toont het respect dat de amerikanen hebben voor de soldaten die sterven voor hun land.
Omaha Beach was een Amerikaanse landingsplaats waar de geallieerden zich hadden vergist. De Duitse soldaten die er gelegerd waren waren vervangen door een van de best getrainde divisies en er vielen 5.000 geallieerde doden op dat strand. Dat is de helft van alle doden aan de geallieerde kant.

Op dit moment ben ik in het voormalige hol van de leeuw: Berlijn. Laatst had ik een gesprek met drie Duitse, een Amerikaanse en een Franse collega. Allemaal hadden we verhalen over onze grootouders. Het was raar om te denken dat sommige van die lieve oude mensen gevochten hadden in een oorlog.

Aan het eind van dit gesprek realiseerden we ons dat hetzelfde gesprek, met de zelfde mensen, 65 jaar eerder nooit plaatsgevonden had kunnen hebben op die plek in het openbaar. Gelukkig kan dat nu wel en dat hebben we grotendeels te danken aan de 10.000 dappere jongens die het leven lieten op 6 juni 1944.

1 Comment

  • Dat is weer eens wat anders dan mijn lulverhalen ;-)