2010: A Space Sabbatical

Jan 5, 2010   //   by Martijn   //   Editorials  //  Comments Off

Op 5 januari 1972 gaf President Frost/Nixon NASA de opdracht om te beginnen met de ontwikkeling van een ruimtevoertuig te ontwerpen dat kon terugkeren naar aarde en opnieuw naar boven kon.
De Space Shuttle werd tien jaar later in gebruik genomen en heeft sindsdien meer dan 100 vluchten gemaakt. Het ruimtescheepje heeft onder andere de Hubble Telescoop voorzien van een bril en Bruce Willis naar de asteroïde gebracht.

Dit jaar, na bijna 30 jaar service, worden de Shuttles in de mottenballen gezet. Ze worden pas in 2014 vervangen door een nieuw voertuig: Orion. Hoewel er pas in 2015 mensen mee omhoog gaan.
Als alles goed gaat zal de Orion in 2019 op de Maan landen. Een ongelovelijke prestatie, die alleen wordt overschaduwd door het feit dat het 50 jaar eerder al eens gelukt was.

Het is echter niet de Orion die het volgende decennium van ruimtevlucht zal definiëren. In 2004 voerde het Team van Burt Rutan de eerste commerciële ruimtevlucht uit in Spaceship One.
De opvolger van dit revolutionaire ruimteschip heet, niet verassend, Spaceship Two en zal vanaf 2011 mensen naar de ruimte brengen voor de ruimtevaart maatschappij Virgin Galactic.

Helaas zijn kaartjes nogal aan de dure kant. Voor $200,000 koop je een paar minuten in de ruimte voor je weer naar beneden valt. Het zal ongetwijfeld nog een tijdje duren voordat EasyJet de vluchten aan zal bieden.